torstai 4. heinäkuuta 2019

5 + 1 vinkkiä Marrakeshiin


Hei! Ajattelin kirjotella meidän Marokon reissusta pikkasen tänne bloginkin puolelle. Instagramia seurailleet ovatkin varmaan jo spotanneet kuvapläjäyksen reissulta, mutta tässä tulee vielä toistamiseen. Mä oon aina halunnut käydä Marokossa ja varsinkin Marrakeshissa, jonne suunta tällä kertaa olikin. Ennen reissua kuulin ja luin paikasta tosi paljon niin hyvää kuin huonoakin, joten sinne saapuessa oli innostuksesta huolimatta ehkä vähän varautunut fiilis. Aattelin, että olisi kiva jakaa siis tästä paikasta vähän omia fiiliksiä näin reissun jälkeen, nimittäin ite imin kaiken tiedon kohteesta ennen reissuun lähtöä!


61761380_338551376826710_6924406601721839616_n-tile

1. Käy Saharassa.

Vaikka Marrakeshin keskusta oli täynnä menoa ja meininkiä, niin se oli kuitenkin loppujen lopuksi melko pieni ja tärkeimmät paikat tuli koluttua hyvin kolmessa päivässä. Me oltiin ajateltu, että Jemaa el-Fna aukion kiertelemiseen menisi ainakin pari päivää, joten suunnattiin ensimmäisenä päivänä heti sinne. Meillä molemmilla loppui kuitenkin aika äkkiä kärsivällisyys siihen, että kaupustelijat huutelivat jotain joka nurkan takana ja joka kujalla oli kunnon sillit suolassa -meininki. Saharan reissu me varattiin Suomessa jo etukäteen, joten parin päivän hektisyyden jälkeen oli ihana päästä keskelle ei mitään. Ajattelin tehdä Saharasta ihan oman postauksen, joten jos kiinnostaa niin pysykää ihmeessä kuulolla.

2. Tutustu paikalliseen ruokaan

Mulle yks tärkeimmistä asioista reissuilla on aina paikallinen ruoka ja oonkin kuullut marokkolaisesta keittiöstä aikaisemmin paljon hyvää. Kehut ei suinkaan olleet tuulesta temmattuja, nimittäin jo ekana iltana ihastuin täysin paikalliseen lammastagineen, jota meidän riadin kokki oli laittanut. Ravintoloissa oli paljon erilaisia patoja ja kasvisruokia sekä perinteisiä marokkolaisia salaatteja. Jälkkäriksi oli usein hedelmiä tai kakkua. Illalliset ja lounaat olivat aina tosi runsaita, joten meillä molemmilla oli aina mahat täynnä. Aamupalat sen sijaan koostuivat suurimmaksi osaksi paikallisesta minttuteestä (nam!) ja batbout-leivästä sekä letuista.  Parina päivänä käytiin supermarketissa ostamassa jugurttia, hedelmiä ja sen sellaista kun oli superkuuma päivä, että pärjätään lounaaseen asti. Vaikka tän maan ruokakulttuuri on todellakin tutustumisen arvoinen, niin kannattaa kuitenkin olla tarkkana missä paikoissa syö, että ruoka on puhdasta. Jos rafloissa haluaa nauttia vaikka viiniä, niin kantsii varata kukkaroon vähän extradirhameita, sillä alkoholi oli tuolla melko kallista. Paikalliset eivät siellä siis juurikaan juo alkoholia.

61681136_308500690080480_6875795994361987072_n-tile

3. Enemmän kaupunkiloma kuin rantaloma

Vaikka hellelukemat olivat Marrakeshissa meillä koko ajan noin 35 asteessa, niin unelmien bruna jäi tällä reissulla haaveeksi, nimittäin lähimmälle rannalle on matkaa yli 200 kilometriä. Tähän oltiinkin jo varauduttu ja tuolla kannattaa todellakin suojata iho auringolta. Jos mielii uimaan tai ottamaan aurinkoa, niin kannattaa käydä esimerkiksi jossain hotellin allasalueella. Me käytiin vikana päivänä Movenpick hotellilla syömässä ja altaalla. Tuo oli viiden tähden hotelli, joten päivälippu altaille maksoi noin 20€. Halvemmallakin siis varmasti pääsee, mutta tuo oli kyllä todellakin suosittelemisen arvoinen mesta. 

Luin monesta paikkaa, että esimerkiksi shortseihin pukeutuminen on Marrakeshissa paheksuttavaa ja suositellaankin mielummin pitkiä, polvet ja olkapäät peittäviä vaatteita. Mulla oli joka päivä pitkä hame tai housut ja olkapäät peittävä paita päällä. Yhtenä päivänä laitoin päälle vähän lyhyemmän off-shoulder mekon ja mun mielestä huutelua oli aivan yhtä paljon. Kannattaa kuitenkin muistaa kunnioittaa paikallista kulttuuria ja pitää tämä mielessä. Hotellien ja riadien allasalueilla sai kyllä liikkua ihan vapaasti bikineissä.

4. Paikalliset olivat todella sydämellisiä

Luin varmaan kymmeneltä eri sivustolta, että tuolla reissulla ei kannata luottaa paikallisten sanaan ollenkaan. Mulle jäi kuitenkin aivan eri fiilikset, nimittäin suurimmaksi osaksi kaikki paikalliset olivat meille todella sydämellisiä ja uskomattoman mukavia, niin lapset kuin aikuisetkin. Epäluotettavat kaupustelijat ja onnenonkijat kyllä tunnisti jo kaukaa ja tiedettiin varoa. Meidän reissun aikaan muslimit viettivät siellä ramadania, joten he saivat syödä vasta auringon laskettua. Muistan varmaan ikäni sen kun käveltiin riadia kohti yhdeksän jälkeen illalla ja koko keskusta oli aivan hiljainen, sillä kaikki olivat menneet koteihinsa syömään. Pikkukujalla lähellä meidän hotellia oli joku jätkäporukka ja he kokkaili ruokaa omalle porukalleen. Kun tultiin heidän kohdalle niin he iloisesti viittoivat meitä liittymään seuraan ja alkoivat heti jutella. Me ei syöty mitään, mutta jutskailtiin hetken mukavia ja Oscar otti heiltä kohteliaisuudesta mukaan leivän ennen kuin lähdettiin jatkamaan matkaa. Oikein sydäntä lämmitti, että he halusivat antaa siitä vähästä ruuastaan meille, ihan tuntemattomille. 

5. Yövy riadissa

Me varattiin riad majoitus ihan Medinan eli vanhan kaupungin kupeesta. Meidän riadin nimi oli Riad Andalouse ja meillä ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa tästä. Siellä oli aamu- sekä illallistarjoilu kodikkaalla kattoterassilla ja riadin sisällä oli pieni uima-allas. Henkilökunta koostui vain parista tyypistä, nimittäin riadissa oli huoneita alle kymmenen. Saatiin kiva huone ja meiltä kysyttiin koko ajan, että onko kaikki hyvin. Siellä sai joka ilta myös halutessaan tulla illalliselle ja käytiinkin siellä melkein joka kerta, nimittäin he tekivät siellä ruuat itse ja ruoka oli älyttömän hyvää. Saatiin heiltä myös ihan hurjasti vinkkejä ja apua kaupungilla pyörimiseen ja meistä todellakin huolehdittiin. Paikan omistaja kävi välillä jutskailemassa ja siellä sai olla niin kuin kotonaan. Aivan ihana paikka!

61916304_1514781571990889_8286236574031544320_n-tile
 
+1 Shoppaile!

Marrakesh oli todellakin täydellinen kuvaus tuhannen ja yhden yön sadusta. Siellä oli paljon ihasteltavaa ja niin uutta ja erilaista verrattuna länsimaiseen kulttuuriin. Me ei juurikaan käyty ostoskeskuksissa, nimittäin itse ostin kaikki matkamuistot basaareilta sekä suoraan niiden kylien berbereiltä, joissa vierailtiin kun mentiin Saharaan. Kannattaa muistaa tingata ja tarkistaa, että ostat oikeaa laatua, sillä myytävänä on kaikenlaista tilpehööriä. Mulle tarttui mukaan ihana savikulho ja baby kamelin karvasta käsin kudottu matto. Ja älkää huoliko, no camels were harmed! Marokkolaiset matot on maailmalla suuressa suosiossa ja mä ajattelin, että tuollainen matto olisi ihana muisto meidän reissulta berber kylässä. Gubbe ainakin ihastui täysin tuohon mattoon, nimittäin se on niiiin pehmeä.
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti